SPRINTER TAPI NOĆNA MORA ŽARKOVA, ČUKA IGRA BOLI GLAVA

DINAMO PANČEVO – ŽARKOVO (2011. GODIŠTE)
 Fudbalska sezona bliži se kraju. U nekim od najboljih liga Evrope šampioni su već krunisani, u drugima borba još traje. U Fer-plej ligi, ona je nastavljena minulog vikenda, a temperature preko 20 stepeni i idealni uslovi za igru omogućili su potpuni užitak – kako mališanima koji igraju, tako i roditeljima i prijateljima koji ih podržavaju.

 Dok su odmarali od škole i utakmica, stotine klinaca iz fudbalskih škola širom Srbije i Beograda moglo je da uživa u vrhunskim utakmicama završnice Lige šampiona. Najveći klub na svetu Real Madrid delio je lekcije o neodustajanju i pokazao da su preokreti, makar do kraja ostalo samo još par minuta, mogući ako dovoljno verujete u njih.



 O fudbalu može da se uči svakodnevno, ne samo kroz baratanje sa loptom, ali je upravo lopta u nogama i nadigravanje sa vršnjacima najviše nedostajalo malim fudbalerima koji su jedva čekali da se nakon uskršnjih praznika Fer-plej liga nastavi.

 U duelu pančevačkog Dinama i Žarkova, dečaci iz obe ekipe imali su šta da vide jedni od drugih. Pančevci su bili odlučniji na protivničkoj polovini, Zeleni su se u mnogim situacijama maestralno branili. Požrtvovano su startovali na loptu, uvek bili spremni da utrče u blok, u nekoliko navrata blistali u duel igri i odlučnijim pristupom u situacijama “rame o rame” izlazili iz istih tih duela kao pobednici.



 Međutim, neumorne Pančevce krasila je neverovatna brzina na krilima i tačno su znali kako da iskoriste svoje moćno oružje. Nemanja Topal, sprinter kojem saigrači i trener tepaju Tapi, samo je čekao da dobije pravu loptu u prostor. Čim je naišla prva prava, pokazao je da su dodavanja u prostor poslastice za njega. Usledio je neuhvatljiv sprint i sigurna završnica.


 Dečaci iz Žarkova su do izjednačenja došli maltene iz jedine prilike u prvom delu kada je Luka Soknić sjajno lobovao protivničkog golmana, a njegov saigrač za svaki slučaj zakucao loptu u mrežu iako je ona ranije prešla gol liniju.


 Zeleni su na poluvremenu dobili pridike od trenera jer su uglavnom bili slabo vidljivi na protivničkoj polovini, a kritike su urodile plodom i u narednih 25 minuta, znatno češće su pokušavali da ugroze protivnički gol. Međutim, ponovo se kao kobna za njih ispostavila Tapijeva brzina. Ovoga puta golman je zaustavio prvi pokušaj, ali kod drugog nije imao šanse.


 Drugi put na utakmici Žarkovo je zaostajalo i drugi put su njegovi igrači pokazali da ne znaju šta znači reč odustati. Ovoga puta izveli su akciju koja je godinama bila karakteristična za engleske klubove poput Stouka i Barnlija. Ubacivanje iz auta išlo je direktno u golmanski prostor, a tamo je glavom loptu presreo Luka Soknić i tako udvostručio svoj golgeterski učinak, ali što je još važnije doneo izjednačenje Žarkovu.


 Malo je falilo da Luka zaokruži het-trik i da njegov tim dođe do potpunog preokreta. Golman Jerema je zaustavio njegov slobodnjak, zatim su Žarkovčani imali zicer, ali se nisu snašli u deliću sekunde. Propala je vrhunska prilika za prvo vođstvo na utakmici, a vrlo brzo usledila je kazna. Tapi je bio prava noćna mora za odbranu Zelenih pošto je još jednom probio po levoj strani pre nego što je Đuri namestio pogodak na tacni.



 Do kraja je Tapi učestvovao i u začetku akcije nakon koje je Dinamo mogao da slavi još ubedljivije od 3:2, ali je golman Žarkova bio prava hobotnica pred golom i u dve sekunde skinuo dva zicera.



 Stefan Jeremić, Dinamo Pančevo: “Srećan sam što smo pobedili i ponosan na to što su moji saigrači dali sve od sebe. Igrali smo kako inače igramo, kroz dosta dodavanja napadali gol i to nam se isplatilo. U igri rivala mi se dopalo što su često u presingu, dosta trče i nisu odustajali. Omiljeni fudbaler mi je Ronaldo, a golman Tibo Kurtoa zbog sjajnih intervencija i stila branjenja.”

 Luka Soknić, Žarkovo: “Obe ekipe su bile izuzetno požrtvovane, ginule za svaku loptu. Protivnici su bili bolji i konkretniji od nas i zbog toga su pobedili. Čestitam im na sjajnoj utakmici. Konstantno su napadali, bili u presingu i pravili nam mnogo problema po krilima gde imaju jako brze igrače. Mi nismo odustajali i dva puta smo uspevali da se vratimo. Presrećan sam jer mi se ne dešava tako često da postignem dva gola na utakmici… Češće asistiram nego što dajem golove. Nejmar mi je omiljeni igrač zbog neverovatne veštine sa loptom.”




 ČUKARIČKI – ZMAJEVI (2011. GODIŠTE)
 Ekipa Čukaričkog je u duelu sa Zmajevima pokazala da je puna malih majstora fudbala. Kontrola lopte na sredini terena, čvrsta odbrana koja Zmajevima nije dozvolila da rašire krila i bljuju vatru, napadačka rešenja, lopte u prostor kroz srce odbrane, okretnost napadača, transformacija iz odbrane u napad dodavanjima iz prve… Brđane je bilo milina gledati i rivali u markerima jednostavno nisu imali adekvatnog oružja da bi im se suprotstavili.



 Dobrih desetak i kusur minuta Čuka nije uspevala da unovči terensku inicijativu i dominaciju, sve dok Vule Petrović nije ostavio čuvare u čudu, sa neverovatnom lakoćom je prebacio loptu na levicu, kojom je na kraju i ćušnuo u mrežu.



 Vule je nastavio da rešeta, duplirao prednost svoje ekipe, umalo kompletirao i het-trik, pa štafetu predao u ruke saigrača Zeke. Zein Džanković je devetka Čukaričkog koja iako ima samo 11 godina, u igri demonstira zrelost i namazanost iskusnih fudbalskih golgetera. Klasično sidro, koje leđima okrenuto golu podvali telo čuvaru, a onda ga okrene tako da se ovom zavrti u glavi. Uvek pravo rešenje kada treba odložiti loptu unazad, ili kada je treba gurnuti saigračima za gol šansu. Nešto što u svetskom fudbalu poslednjih desetak godina najbolje radi Olivije Žiru.



 Do kraja utakmice je Vule zaokružio het-trik, Zeka došao i do drugog gola – het-trik mu je nakon jednog proektila sprečila stativa – a Vanja sjajnim udarcem iz daljine zaokružio sve one oduzete lopte i sprinteve koje je izveo za 40 i kusur minuta na terenu.




 Zein Džanković, FK Čukarički: “Ponosan sam na ekipu zbog pristupa igri, borbenosti i ubedljive pobede. Često nam se dešava da na utakmicama postignemo pet, šest golova. Sjajno smo se otvarali, driblali, igrali dupli pas. Ja najviše volim da se zagradim kada primim loptu, pa da okrenem protivnika. Najviše mi se dopada Ronaldo zato što igra istu poziciju kao i ja i postiže puno golova. ”

 Uroš Bubonja, Zmajevi: “Cela ekipa se borila, ali rezultat je pokazao ko je bio bolji na terenu. Trebalo je više da trčimo, preciznije da se dodajemo, ali trudićemo se da sve to popravimo u narednim utakmicama. Za mene je Kristijano Ronaldo najbolji igrač jer je postigao najviše golova u fudbalu.”